Η τέχνη της κεραμικής

Η τέχνη της κεραμικήςΗ τέχνη της κεραμικήςΗ τέχνη της κεραμικήςΗ τέχνη της κεραμικής

Η τέχνη της κεραμικής είναι μια παράδοση 12.000 χρόνων που περνάει από γενιά σε γενιά. Τα πιθάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για την διατήρηση τροφίμων, λαδιού και κρασιού καθώς και για διακόσμηση ακόμα και των Μινωικών Παλατιών.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή τους είναι χώμα και νερό. Δεν υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι όσον αφορά τον τρόπο δημιουργίας τους παρά μόνο διαφορετικά σχήματα και μεγέθη που δίνουμε σε αυτά.

Αναμιγνύουμε τα υλικά και τα μαλάζουμε μέχρις ότου η λάσπη φτάσει σε ένα σημείο που να μπορεί να δουλευτεί. Τοποθετούμε τη λάσπη στον τροχό και με τα χέρια μας δίνουμε σιγά-σιγά τη μορφή και το μέγεθος που θέλουμε να έχει το αντικείμενο.
Αφού τελειώσουμε το αφήνουμε να στεγνώσει, να φύγει το νερό, να μην έχει καθόλου υγρασία το αντικίμενο μας.

Στη συνέχεια το πάμε για ψήσιμο. Η διαδικασία αυτή είναι η πλέον σημαντική και γίνεται σε ειδικούς φούρνους. Θα πρέπει να τα αφήσουμε για περίπου 14 ώρες σε θερμοκρασία 1080 περίπου. Μετά το ψήσιμο πρέπει αναγκαστικά να αφήσουμε το αντικείμενο να κρυώσει για άλλες 14 ώρες τουλάχιστον. Στο τέλος πρέπει να το γεμίσουμε με νερό και να το αφήσουμε έτσι για τουλάχιστον 24 ώρες.

Η όλη διαδικασία (εφόσον γίνει σωστά) δίνει στα αντικείμενα αντοχή στο χρόνο και στις κακές καιρικές συνθήκες καθώς και στις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Δείτε το βίντεο μας!

creteceramics.gr | cretanpottery.gr | cretanceramics.com